Bij een website redesign steek je de huidige website in een nieuw jasje. Velen willen dan ook de back-end – de motor waarop jouw website draait – aanpakken. Daar zijn we geen grote fan van: wij zoeken de oplossing eerder binnen jouw huidig CMS, je contentmanagementsysteem. We houden dan uiteraard rekening met de mogelijkheden binnen je CMS.
Een redesign hoeft dus niet te betekenen dat je een volledig nieuwe website bouwt. Ook zonder kosten voor development pluk je de vruchten van een redesign
Uitgelichte case: Winsol
Je krijgt misschien rillingen van het verouderde design op je website, maar is dat reden genoeg om aan een redesign te beginnen? Je website is meer dan het interieur van je keuken dat je mettertijd beu kan worden. En bij een simpele opknapbeurt van je keuken verleg je niet per se alle leidingen.
Je website is je business. Starten aan een redesign doe je dus om gegronde redenen:
Dus niet omdat je concurrenten net een nieuwe site hebben, of omdat de vorige redesign ondertussen alweer vijf jaar geleden is.
Start daarom bij het begin: een degelijk vooronderzoek. Tijdens deze data-analyse zoek je naar drempels en opportuniteiten, gestaafd door data. Zo ga je op zoek naar zaken die je conversie doen stijgen.
Een verouderde maar performante website hoeft niet per se een redesign te ondergaan. Kijk maar eens naar grote spelers als Amazon. Zij starten ook niet telkens van nul en werken nog steeds met hetzelfde design. Wat ze wel doen? Continu verbeteringen aanbrengen om zo meer en betere conversies te halen.
Uitgelichte case: Laroy Group
Merk je dat je website minder presteert en stellen de resultaten je teleur? Dan is een redesign een goed idee. Maar tussen het idee en de uitvoering staan heel wat stappen in de weg.
We stellen je bezoekers in een simpele pop-up twee korte vragen: wie ben je en wat kom je hier precies doen? Zo breng je snel in kaart wie je bezoekers eigenlijk zijn. Heb je na dit onderzoek een goed beeld van je bezoekers, dan stel je jezelf de vraag of zij ook je doelpubliek zijn. Met andere woorden, trek je de juiste mensen aan? Is dat het geval, dan ben je al op de goede weg. Nu moet je ook zien of het design je bezoeker wel naar de juiste plaats leidt.
Een informatiearchitectuur herzien is best ingrijpend en doe je best enkel na een degelijk gebruikersinterview. Want als je structuur in je pagina’s en onderwerpen brengt, moet je altijd de customer journey of user flow in gedachten houden. Jouw doelgroep – die zich altijd uniek gedraagt- wil online een specifieke weg afleggen, en het is aan de architectuur van jouw website om zich daaraan te schikken.
Zet je informatiearchitectuur om in wireframes. Waar komen stukjes tekst, en waar plaats je afbeeldingen? Als je deze wireframes bovendien interactief maakt, heb je als het ware een prototype van je redesign op zak. Deze prototypes kan je dan visueel vormgeven. Zo maak je voor iedereen duidelijk hoe jij het finale design ziet, nog voordat er een developer aan de pas is gekomen.
Lijkt dit je een hele boterham? Voor UXMen is dit dagelijkse kost, dus contacteer ons en we helpen je graag verder.
Het heeft trouwens geen zin om al te spurten voordat je kan wandelen. Misschien is niet het design de boosdoener, maar wel de inhoud van je website. Of wie weet wordt je bezoeker niet voldoende begeleid naar een conversie.
Werp daarom ook op je webteksten een kritische blik. Die teksten moeten geschreven zijn voor je doelpubliek. Is er wel voldoende content op je website? Vinden je bezoekers de informatie waardevol genoeg? Lopen ze misschien ergens verloren?
Maak alle teksten duidelijk, helder en scanbaar. Dat verhoogt het gebruiksgemak waardoor je conversies ook de hoogte inschieten. Want als alles duidelijk is, vinden lezers zonder probleem alles wat ze zoeken, en klikken ze voor je het weet op de opvallende CTA’s op je site.