Een helder kompas voor een digitaal design: Designsysteem

Een designsysteem fungeert als de ultieme gids voor bedrijven die digitale producten creëren. Het gaat verder dan een simpele stijlgids; het omvat een gedetailleerd kader van principes en richtlijnen die bepalen wanneer en hoe ontwerpelementen moeten worden toegepast. Material Design, ontwikkeld door Google, het is een designsysteem dat teams, ontwerpers en ontwikkelaars in staat stelt digitale ervaringen te bouwen voor al hun producten

Bert, een collega van UXMen aan zijn desktop
Style elementen zoals kleuren, font, en grid

Look and feel van de producten lopen sterk uiteen (incosistentie)

Onnodige leercurve voor gebruikers die met verschillende interfaces moeten omgaan (incosistentie)

Veel tijd gaat verloren aan repetitief werk en niet aan innovatie

Developers klagen over niet gestandaardiseerde elementen en workflows

Beperkte schaalbaarheid: Het toevoegen van nieuwe producten of functies aan bestaande platforms is complex en tijdrovend

Problemen met toegankelijkheid door gebrek aan cosistentie

Hoge onderhoudskosten door handmatig bijwerken van componenten in verschillende producten

Moeilijkheden met de samenwerking tussen ontwerpers en ontwikkelaars

Een designsysteem

Wat is een designsysteem

Een designsysteem is de blauwdruk voor digitale creatie binnen een bedrijf. Het omvat richtlijnen, principes en herbruikbare componenten die teams gebruiken om consistente en gebruiksvriendelijke digitale producten te bouwen.Een design system of een ontwerpsysteem is meer dan een verzameling tools; het is een strategische investering die de digitale toekomst van een bedrijf vormt. Het zorgt voor consistentie, verbetert de efficiëntie, verhoogt de kwaliteit en stimuleert innovatie, wat resulteert in succesvollere digitale producten en een sterkere merkidentiteit.

Voordelen van een designsysteem

Het creëren van een ontwerpsysteem vereist ongetwijfeld een initiële inspanning, zowel in tijd als middelen. Echter, zoals talloze bedrijven die deze aanpak met succes hebben geïmplementeerd kunnen beamen, overstijgen de voordelen en de langetermijnwaarde voor de organisatie de initiële kosten ruimschoots.

een ontwerpsysteem

Bespaar tijd en geld

Dankzij de gecentraliseerde opslagplaats van componenten binnen het ontwerpsysteem, inclusief uitgebreide gebruikshandleidingen, kunnen teams efficiënt gebruikmaken van bestaande elementen in plaats van ze steeds opnieuw te hoeven creëren.

Verhoog consistentie

Een van de sleutelvoordelen van designsystemen is het vermogen om consistentie te creëren en te handhaven over alle digitale contactpunten met de gebruiker. Dit resulteert in een uniforme gebruikerservaring die vertrouwen en loyaliteit stimuleert.

Minder onderhoud, meer controle

Door gestandaardiseerde elementen en richtlijnen te gebruiken, vermindert de kans op inconsistenties in design en gebruikerservaring. De documentatie en richtlijnen bieden een roadmap voor het oplossen van fouten, waardoor ontwikkelaars sneller tot een oplossing komen.

Verminder de last op het team

Dankzij de uitgebreide documentatie, herbruikbare componenten en gecodeerde elementen binnen het ontwerpsysteem, worden ontwerpers en ontwikkelaars ontlast van tijdrovende taken en repetitief werk. Dit maakt het mogelijk om zich te focussen op wat echt telt: waarde toevoegen en innovatieve digitale producten creëren.

Bram

Plan van aanpak

Definiëren van doelen en scope

We omschrijven duidelijk de doelstellingen en verwachte voordelen en betrekken in deze stap alle partijen binnen je organisatie.

Onderzoek en analyse

We brengen alle bestaande ontwerpelementen, componenten en patronen in kaart. Vervolgens analyseren we de behoeften, verwachtingen en pijnpunten van eindgebruikers. Ten slotte evalueren we hoe concurrenten hun ontwerpsystemen gebruiken.

Opmaken van de fundamenten

We stellen basisprincipes vast voor het ontwerp van alle digitale producten. We definiëren visuele elementen zoals kleuren, typografie en beeldtaal in een stijlgids. We ontwikkelen een componentenbibliotheek met herbruikbare UI-elementen volgens de richtlijnen.

VVSG met gedetailleerde instructies2

Documenteren

We maken uitgebreide documentatie met duidelijke instructies voor ontwerpers en ontwikkelaars. De documentatie moet gedetailleerde instructies bevatten voor ontwerpers en ontwikkelaars over hoe ze de elementen en richtlijnen van het designsysteem kunnen gebruiken. Dit omvat heldere beschrijvingen, visuele hulpmiddelen en codevoorbeelden. Duidelijke richtlijnen bepalen wie verantwoordelijk is voor verschillende aspecten van het designsysteem, zoals updates, beheer en handhaving. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt misverstanden.

Implementeren

We introduceren het ontwerpsysteem door teams te trainen in het gebruik en de voordelen. We maken het systeem gemakkelijk toegankelijk voor alle teamleden. We stimuleren voortdurende feedback en gebruiken deze om het systeem te verbeteren.

Evalueren en onderhoud

We houden het systeem up-to-date met nieuwe technologieën en trends (UI-bibliotheken, ontwerpprincipes en toegankelijkheidsrichtlijnen). We breiden het uit om nieuwe producten, platforms en functies te ondersteunen. We bevorderen continue verbetering door regelmatige evaluatie en optimalisatie.

Transformeer je digitale ervaring.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Ontwerpsystemen op maat van jouw organisatie

De creatie van een ontwerpsysteem is geen statisch project, maar een voortdurende reis van verfijning en evolutie. Het is essentieel om flexibel te blijven, je aan te passen en te leren.

Consistent merkbeeld & gebruikerservaring

Sneller & goedkoper ontwikkelen

Eenvoudig schalen met je groeiende organisatie

Dit stelt ons in staat een systeem te ontwikkelen dat perfect aansluit bij de unieke behoeften van jouw organisatie en naadloos integreert met haar digitale creatieve processen.