17 juni 2024

De ‘European Accessibility Act’: dít moet je erover weten

  • Profielfoto Bert 08094 Final
    Bert AdriaensUX/UI DESIGNER

Je hebt het misschien al horen waaien: de ‘European Accessibility Act’ of ‘Europese toegankelijkheidswet’ komt eraan. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Wanneer treedt de wet in werking? En aan welke richtlijnen moet je je houden? De UX-specialisten van UXMen dompelen zich dagelijks onder in ‘digitale toegankelijkheid’ en vertellen je alle ins en outs van de European Accessibility Act van 2025.

Laat een toegankelijkheidsaudit doen ➜

European Accessibility Act

Wat is de European Accessibility Act?

Europa wil digitale media zoals websites en apps ‘toegankelijker en inclusiever’ maken. Dit houdt in dat ze begrijpelijk moeten zijn voor iédereen in onze samenleving en via alle mogelijke apparaten. Digitale content moet dus ook raadpleegbaar zijn voor mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking en via schermlezers, brailleleesregels, schermvergrotings- of spraakherkenningssoftware, toetsenborden, touchscreen-laptops enzoverder.

Een eerste stap in deze richting werd gezet met de ‘EU Web Accessibility Directive’: sinds 23 september 2020 werden (semi-)overheden verplicht om hun websites – en later ook hun applicaties – toegankelijker te maken. Bedrijven in de private sector bleven dus nog even gespaard. Daar komt vanaf 28 juni 2025 verandering in met de ‘European Accessibility Act’ (EAA). Vanaf dan moeten ook commerciële bedrijven rekening houden met digitale toegankelijkheid en dat niet alleen bij websites en apps, maar ook bij een aantal andere producten en diensten. Een uitzondering geldt voor micro-ondernemingen met (minder dan) 10 werknemers en een jaarlijkse omzet van minder dan 2 miljoen euro.

Voor welke producten en diensten geldt de European Accessibility Act?

Zoals we hierboven al vermeldden, gaat de European Accessibility Act verder dan alleen websites en applicaties. De European Accessibility Act wil ook enkele andere fundamentele producten en diensten toegankelijker maken voor personen met een beperking. De toegankelijkheidswet is van toepassing op:

  • websites, mobiele applicaties, webshops en e-books
  • telecommunicatiediensten, zoals de apps en websites van providers
  • nieuwswebsites met abonnementsformules
  • professionele diensten van bv. dokters, advocaten en makelaars
  • smartphones, computers en besturingssoftware
  • tv-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten
  • audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify
  • betaalterminals (pinautomaten, ticketservices en incheckmachines)
  • diensten m.b.t. personenvervoer, zoals kaartjesautomaten en informatieschermen
  • alle financiële diensten, zoals internetbankieren en aanbieding van beleggingsadvies

Aan welke toegankelijkheids-richtlijnen moet je voldoen?

Als je niet aan de European Accessibility Act voldoet, riskeer je een boete én loop je heel wat conversies mis. Je kan namelijk een heleboel extra klanten aantrekken als je digitale communicatie toegankelijker is. Maar wat moet je nu eigenlijk concreet aanpakken? De eisen van de European Accessibility Act zijn gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Die WCAG-richtlijnen stellen dat digitale content ‘waarneembaar’, ‘bedienbaar’, ‘begrijpelijk’ en ‘robuust’ moet zijn. Niet alleen voor de lezers zelf, maar ook voor alle ondersteunende technologieën, zoals schermlezers of brailleleesregels.

Waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk, robuust

Waarneembaar

Iedereen moet digitale content kunnen waarnemen met de zintuigen die voor hen beschikbaar zijn. Plaats dus bijvoorbeeld tekstbeschrijvingen bij afbeeldingen en grafieken en voorzie geluidsfragmenten en video’s van audiobeschrijvingen, transcripties of ondertiteling. Zorg daarnaast voor genoeg kleurcontrast en garandeer dat je content er even goed uitziet zowel in liggende, staande als vergrote modus.

Bedienbaar

Je content moet raadpleegbaar zijn met alle soorten toestellen en softwares. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je website volledig met een toetsenbord te bedienen is en reduceer bewegingen die voor afleiding kunnen zorgen, zoals foto-slideshows of flikkerende afbeeldingen. Gebruik daarnaast een logische paginavolgorde, duidelijke titels, labels bij invoervelden, beschrijvende tekstlinks en skiplinks voor een snelle navigatie.

Begrijpelijk

Elke gebruiker moet makkelijk doorheen de digitale content kunnen navigeren, alle informatie begrijpen en eventuele problemen vlot kunnen oplossen. Splits langere paragrafen op en voorzie voldoende witruimte zodat mensen met een cognitieve beperking de focus niet verliezen. Definieer ook de hoofdtaal van de tekst in de code van de pagina en gebruik duidelijke labels en instructies bij invoervelden. Geef foutmeldingen als er iets misgaat, toon aan waar de fout precies zit en hoe de gebruiker die kan oplossen.

Robuust

De inhoud moet altijd juist weergegeven worden en compatibelzijn met alle webbrowsers en ondersteunende technologieën. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle HTML-codes correct zijn en laat statusmeldingen verschijnen wanneer er iets verandert op de pagina (bv. een bevestiging na verzending van een formulier). Zo kunnen softwaresystemen voor slechthorenden of -zienden alle informatie correct lezen, interpreteren en verwerken.

UXMen: samen op weg naar toegankelijkheid

Binnenkort zal ook jouw bedrijf dus moeten voldoen aan de European Accessibility Act en moeten investeren in een toegankelijke en inclusieve website, webshop of mobiele applicatie. Dit kan echter nogal overweldigend zijn: er zijn een heleboel WCAG-richtlijnen waarmee je rekening moet houden.

Geen idee hoe je dat precies aanpakt? Bij UXMen zijn we gespecialiseerd in ‘user experience’ of ‘gebruikerservaring’. We voeren voor jou een toegankelijkheidsaudit uit om te evalueren aan welke WCAG-richtlijnen je momenteel al voldoet en aan welke je moet werken. Nadien gieten we al onze toegankelijkheidsadviezen in een overzichtelijk rapport. Zo optimaliseer je heel gericht je digitale communicatie én pas je moeiteloos in het plaatje van de European Accessibility Act.

Laat een toegankelijkheidsaudit uitvoeren door UXMen

Geschreven door

  • Profielfoto Bert 08094 Final
    Bert AdriaensUX/UI DESIGNER

Share this post

Ik schrijf me in!

Zin om deze sessie te volgen? Vul hieronder je gegevens in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Nieuwsbrief

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Inspiratiesessie op maat aanvragen

Zin om deze inspiratiesessie op maat te volgen? Vul hieronder je gegevens in en we contacteren je zo snel mogelijk.



Nieuwsbrief

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Opleiding op maat aanvragen

Zin om deze opleiding op maat te volgen? Vul hieronder je gegevens in en we contacteren je zo snel mogelijk.



Nieuwsbrief

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Ik schrijf me in!

Zin om deze opleiding te volgen? Vul hieronder je gegevens in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Nieuwsbrief

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.