2 november 2023

Het belang van UX in recruitment en employer branding

 • Profielfoto Robin 08125 Final
  Robin SchaessensUX/UI DESIGNER

In een steeds meer concurrerende arbeidsmarkt is het voor bedrijven belangrijk om zich te onderscheiden van de rest. Dit geldt niet alleen voor de producten en diensten die ze aanbieden, maar ook voor de manier waarop ze talent aantrekken en behouden.

UX-design speelt een belangrijke rol in recruitment en employer branding. Door de gebruikservaring van het wervingsproces te optimaliseren, kunnen bedrijven een positieve indruk maken op potentiële kandidaten en hen aanmoedigen om zich aan te melden.

De eerste indruk: jouw website

Een goede website is de eerste indruk die een kandidaat krijgt van een bedrijf. Een gebruiksvriendelijke website met duidelijke informatie over de vacatures en het bedrijf, is essentieel voor het aantrekken van potentiële kandidaten. Gebruik eenvoudige taal en geef duidelijke instructies. Dit kan gaan over de verschillende stappen bij de aanwervingsprocedure, begeleiding bij het invullen van het sollicitatieformulier, manier waarop de contactgegevens gebruikt worden, enzovoort. Straal vertrouwen uit!

Scherm afbeelding 2023 10 18 om 16 00 07

Sollicitatieproces Winsol

Goed overzicht van de jobs

Als je al heel wat aandacht aan je website besteed hebt, is het overzicht van je vacatures allicht ook al onder handen genomen. Maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goed overzicht wel niet is. In veel gevallen is dit voor de potentiële sollicitant de start van hun zoektocht. Snel en eenvoudig vinden waar ze precies naar op zoek zijn, is essentieel. Is je overzicht duidelijk, kan dat heel snel gaan.

Enkele gouden tips:

 • Zorg voor een nummer bij het aantal vacatures: 27 vacatures gevonden
 • Zorg voor een sorteermogelijkheid: datum, afstand, …
 • Voorzie filtering: categorie, type job, type contract, regio, …
 • Maak gebruik van populaire zoekopdrachten (en dus ook een search)
 • Geef eventueel de afstand in km aan vanop een gekozen locatie
 • Laat collega’s aan het woord: hoe was hun ervaring
Recruitment blog

Voorbeeld Madison

Verbeterde zoekfunctie

Heb je een grote of enorme database aan vacatures, dan kan het wel eens moeilijk zijn voor potentiële kandidaten om de juiste vacature te vinden. Een zoekfunctie kan hen daarbij al goed op weg helpen. Zelf suggereren we om te kiezen voor een uitgebreide search met een autocomplete functie of die op basis van je zoekopdracht al suggesties voorstelt.

Artboard 1 2

Voorbeeld Madison

Goede en handige filters

Net zoals een krachtige search zijn ook filters een handige manier om tot het juiste resultaat te komen. In dat opzicht verschillen deze zaken niet zo veel van een webshop. Hoe meer nuttige filters, hoe eenvoudiger men de geschikte job kan vinden. Denk hierbij aan categorieën, soort job, type contract, enzovoort.

Visualrecblog2

Voorbeeld uitgebreide filter IE-net & eenvoudige filter Madison

Job alerts of alternatief

Kandidaten die geen gewenst resultaat vonden maar wel onder de indruk zijn van je website en/of bedrijf geef je best de mogelijkheid om in te schrijven op een job alert of zet je aan om hun gegevens achter te laten. Zo kan je eenvoudig een lijst van potentiële kandidaten samenstellen die je kan aanspreken wanneer een nieuwe jobaanbieding ter beschikking komt. Sommige jobplatformen maken zelfs gebruik van persoonlijke accounts waarbij de potentiële kandidaat vacatures in kan opslaan. Zorg voor een verhoogd engagement!

Visual U Xblog3

Voorbeeld Madison

Persoonlijke aanpak

Geef toe, zelf verkies je toch ook een persoonlijke aanpak van een veralgemeende? Je hebt graag dat ze je aanspreken met je naam (en als het even kan, ook nog juist geschreven!). Daarom raden we ten sterkste aan om deze aanpak door te trekken naar de gehele aanwervingsprocedure: van de eerste (geautomatiseerd) e-mailtjes tot het eerste persoonlijke gesprek. Daarnaast is ook de persoonlijke aanpak langs jouw kant van belang: laat hen bij een persoon solliciteren en niet op jobs@jouwwebsite.be.

Wat als het misloopt?

Een zoekopdracht die op een lege pagina uitkomt of een klik vanuit een zoekmachine die op een 404-pagina uitkomt, kan je missen als kiespijn. Het is in sommige gevallen onvermijdelijk maar je kan ook hier je potentiële sollicitaten begeleiden in hun zoektocht.

Heb je het gevoel dat jouw jobplatform of je vacaturesectie toe is aan optimalisatie? Contacteer ons dan gerust voor het uitvoeren van een UX-audit. We nemen dan een duik in je cijfers en gaan na waar er mogelijke drempels zijn om die aan te kunnen pakken.

Kortom, UX speelt een belangrijke rol in het succes van recruitment en employer branding. Door te zorgen voor een gebruiksvriendelijke ervaring voor potentiële kandidaten, kunnen werkgevers hun kansen vergroten om talent aan te trekken en hun reputatie te versterken.

We sommen nog enkele relevante links voor je op:

 • Winsol case: ontdek hoe wij dit aanpakten voor Winsol.
 • Madison case: de case bij uitstek als we over recruitment en employer branding spreken. Bekijk onze realisatie!

Nieuwsgierig hoe een goede UX jouw organisatie kan helpen?

Geschreven door

 • Profielfoto Robin 08125 Final
  Robin SchaessensUX/UI DESIGNER

Share this post