Door het negeren van nuttige inzichten over je bezoekers, hun verwachtingen en de pijnpunten die ze ervaren, gooi je meteen wel heel wat potentieel waardevolle informatie de vuilbak in. Wie weet kom je tot de conclusie dat je website er eigenlijk geweldig uit zag, maar dat de inhoud zo onduidelijk was dat je gebruikers er niets van snapten of dat de lange laadtijden iedereen deed afhaken.
Tijdens deze fase proberen we zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen over je gebruikers en hun ervaring zodat we deze zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen. Op die manier gaan we na wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van je (gebrek aan) resultaten. Vervolgens kan er dan gekozen worden voor de juiste oplossingen. Niet ieder vooronderzoek is noodzakelijk hetzelfde maar volgende stappen komen geregeld aan bod:
Een goed geformuleerd probleem is al de helft van de oplossing. Een grondig vooronderzoek kan dan ook het verschil zijn tussen efficiënt werken of tasten in het duister. Hoe een vooronderzoek er concreet uitziet kan verschillen maar de essentie blijft steeds dezelfde. Wij raden dan ook ten alle tijde aan om aandacht te schenken aan een vooronderzoek en vooral om voldoende inzichten te verzamelen alvorens van start te gaan met een redesign of een nieuwe website.