• UX-Design

Wat zijn breadcrumbs?

Een breadcrumb, ook wel broodkruimel genoemd in het Nederlands, helpt een websitebezoeker om een beter overzicht te krijgen in de navigatie. Dankzij breadcrumbs kan je perfect nagaan waar je je op de website bevindt. Een voorbeeld van breadcrumbs zie je linksboven op deze pagina: Home / FAQ / UX design & creatie / Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs geven de reeds afgelegde weg weer op de website in kwestie. Vergelijk het maar met het bekende sprookje van Hans en Grietje, zij vonden ook hun weg terug door het volgen van broodkruimels. Op dezelfde manier vinden bezoekers hun weg terug op de website door het volgen van breadcrumbs.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk?

Het gebruik van breadcrumbs kent vier belangrijke voordelen:

  • UX-functionaliteit
  • Visuele ondersteuning voor websitebezoekers
  • Technische SEO-optimalisatie
  • Content SEO-optimalisatie

Breadcrumbs zijn een standaard UX-functionaliteit. Ze verhogen het gebruiksgemak van de websitebezoeker. Je kan bv. eenvoudig van de ene subnavigatie terug naar de overzichtspagina. Dit verbetert de gebruikerservaring. Denk maar aan een webshop waarbij je van wasmachine A terug wil surfen naar de overzichtspagina met alle wasmachines.

Breadcrumb illustratie op de pagina

We zoomen ook even in op het verband tussen breadcrumbs en SEO. Niet alleen websitebezoekers worden geholpen met breadcrumbs, maar ook zoekmachines kunnen gemakkelijker navigeren op je website. Breadcrumbs maken het indexeren van je website makkelijker voor zoekmachines zoals Google. Een duidelijke structuur van je websitenavigatie is belangrijk voor SEO.

Naast indexatie zijn breadcrumbs ook een aanvulling op je content SEO-strategie. Een van de vele parameters om hoog te scoren in Google zijn interne links. De breadcrumbs bieden een mogelijkheid om extra relevante content te presenteren op een webpagina. Zo krijgt je landingspagina een hogere SEO-waarde met een hogere positie in de zoekresultaten van Google als resultaat.

Heb je bijkomende vragen of wil je een offerte voor soortgelijke ondersteuning van ons team? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.