24 februari 2020

Waarom wij de overstap maakten naar Adobe XD

  • Profielfoto Bram 08056 Final
    Bram EveraerdUX ARCHITECT

Als UX/UI designers hadden we al met verschillende user experience design tools gewerkt zoals Axure, Sketch, Figma en zoals alle oude rotten in het vak met Adobe Photoshop en Illustrator.

Toen enkele jaren geleden bedrijven meer en meer begonnen in te zetten op digitale strategie en user experience design kwamen er nieuwe design tools op de markt die zich focusten op het web. Op dat moment was Sketch heer en meester: lightweight, snel en veel minder complex dan Photoshop en Illustrator die te veel overbodige functionaliteiten bevatten. Adobe kwam al snel op de proppen met Adobe XD om hun gebruikers aan boord te houden. Aanvankelijk lukte dit niet omdat de release versie van Adobe XD essentiële functionaliteiten miste die Sketch wel aanbood. Ondertussen is Adobe XD verder geëvolueerd en hebben ze Sketch terug ingehaald.

Tools6

Symbols werden components

Het grootste voordeel dat Sketch had tegenover hun concurrenten waren herbruikbare componenten die het ontwerpen van apps en websites op lange termijn efficiënter maakten.

In het begin had Adobe XD een vereenvoudigde vorm van dit soort componenten: “symbols”. Het nadeel aan deze “symbols” was dat je er geen afgeleiden van kon maken. Je kon een knop meermaals hergebruiken, maar de tekst op die knop kon je niet wijzigen zonder dat hij overal werd gewijzigd. Niet echt bruikbaar dus. Ondertussen heeft Adobe een enorme inhaalbeweging gedaan en zeer goed geluisterd naar hun community en zijn de “symbols” vervangen door volwaardige componenten. Deze componenten laten het toe deels overschreven te worden maar updaten ook mee met het master component.

Als uitbreiding heeft Adobe ondertussen ook nog kleurpaletten en karakterstijlen toegevoegd. Als kers op de taart kan men deze stijlen en componenten delen met andere gebruikers door ze in de cloud op te slaan. Op deze manier kan uw user experience design team snel en consistent werken.

Eenvoudige prototypes bouwen

Het grootste voordeel aan Adobe XD is dat prototyping standaard zit ingebakken waar je bij Sketch externe plugins en platformen nodig hebt. Je kan dus heel snel en eenvoudig prototypes bouwen en zo de functionaliteit van een app of website nabootsen. Zo wordt het ook eenvoudiger voor stakeholders om te begrijpen hoe de app of website zal functioneren. Een bijkomend voordeel is dat stakeholders per scherm opmerkingen kunnen plaatsen op dit prototype. Zo wordt het voor ons eenvoudiger om feedback te capteren en te verwerken.

Ons advies

Werkt jouw team nog steeds met Photoshop of Illustrator? Dan is dit het moment om de overstap te maken naar een efficiëntere workflow met Adobe XD. Adobe Photoshop en Illustrator kan je uiteraard blijven gebruiken en werken ook feilloos samen met Adobe XD. Gebruik ze waarvoor ze ooit bedoeld waren: fotomanipulatie en illustreren.

Geschreven door

  • Profielfoto Bram 08056 Final
    Bram EveraerdUX ARCHITECT

Share this post