Samen herbestemmen

Een co-creatief UX-project om customer flows te optimaliseren

  • UX-Design
  • Informatiearchitectuur

Nieuwe website zorgt voor nieuw leven voor Vlaams erfgoed

Vlaanderen beschikt over heel wat uniek, cultureel erfgoed dat perfect herbestemd en geherwaardeerd kan worden met een nieuwe, meer hedendaagse functie. De website www.samenherbestemmen.be die we in co-creatie met Toerisme Vlaanderen mochten ontwerpen,is dan ook een schot in de roos: een gebruiksvriendelijk platform waar elke betrokken partij snel de nodige informatie terugvindt.

Samen herbestemmen homepage op mobiele weergave

Een UX-friendly website voor een vlotte customer journey

De herbestemming van een kasteel of ander historisch gebouw is vaak een emotionele beslissing waar nogal wat partijen bij betrokken zijn. De uiteindelijke beslissing wordt dan ook genomen in samenspraak met de erfgoedeigenaar, de eventuele bewoners en omwonenden, de bezoekers en mogelijke ondernemers of partners die graag hun zaak willen uitbaten op deze unieke locatie. 

De nieuwe website moet ervoor zorgen dat iedere betrokken partij snel alle nodige informatie terugvindt. Geen sinecure, want iedere online bezoeker is op zoek naar specifieke informatie. Toch zijn we met glans in onze opdracht geslaagd: de UX-friendly website zorgt nu voor een efficiënte en vlotte customer journey voor alle bezoekers.

Landingspagina Samen Herbestemmen
Workshop samen met de klant

Diepgravend onderzoek naar de verschillende doelgroepen

Om de verschillende doelgroepen beter te leren kennen, gingen we aan de slag met diepte-interviews en customer journey workshops om hun specifieke informatiebehoeften beter te leren kennen. Zo konden we via die gebruikersonderzoeken bepalen welke specifieke informatie ze nu echt nodig hebben en hoe we ze online zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden naar de gewenste informatie.

Het proces naar onze samenherbestemmen.be website was zeker niet het gemakkelijkste. De vele doelgroepen proberen snel en gemakkelijk aan de juiste informatie te helpen vormde de grootste uitdaging in dit project. Om die reden hebben we de bezoekersflows en ingangen stevig onder de loep genomen. Verder wouden we dat de website ons overkoepelende herbestemmingsverhaal zou vertellen, met daarnaast ruimte voor een eigen plek voor elke site met eigen landingspagina’s. Deze complexe puzzel hebben we kunnen leggen met de hulp van UXMen. Feedback pakten ze snel op, communicatielijnen waren kort, wat de samenwerking eens zo aangenaam maakte.
Laura Terlaeken
Digital Marketing Officer
Landingspagina Samen Herbestemmen

Ook het oog wil wat

Door eerdere ervaringen met het Digital Experience Platform (DXP) voor andere projecten van Toerisme Vlaanderen, konden we het UX-design snel en efficiënt ontwerpen op basis van de DXP-componenten. De overzichtelijke en heldere lay-out zorgt ervoor dat het navigeren op de website bijzonder intuïtief en aangenaam verloopt. Zo brengt de button Informatie voor jou meteen naar de informatie die je nodig hebt.

Het eindresultaat

Dankzij de doordachte structuur en het aangename design is het prettig surfen op de website. Of je nu een overzicht wil van de verschillende projecten, wil participeren in de toekomstplannen of gewoon meer informatie wil over de bezoekuren: deze gebruiksvriendelijke website gidst jou meteen naar de juiste info.

Landingspagina Samen Herbestemmen

Over Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen zet volop in op het ontwikkelen van cultureel erfgoed. Met het pilootproject samenherbestemmen.be zoeken ze dan ook een nieuwe toeristische bestemming voor de vele, unieke kastelen en gebouwen die Vlaanderen rijk is. De nieuwe website geldt als online visitekaartje voor zij die interesse hebben om ons erfgoed beter te leren kennen, te bezoeken of een nieuwe, duurzame invulling te geven.

Workshop Samen Herbestemmen
Workshop Samen Herbestemmen

Op zoek naar een partner voor UX-design?