Energetica sfeerbeeld

Volledige UX-strategie voor professioneel portaal

  • Gebruikerstesten
  • UX-Design
  • Informatiearchitectuur
  • Functionele Analyse

Energetica Natura

Energetica Natura is op zoek naar een partner om een platform uit te werken voor health professionals.

Health professionals zoals therapeuten, diëtisten en fitness coaches begeleiden hun klanten in het selecteren van de juiste voedingssupplementen. Energetica Natura wil deze professionals en hun eindconsumenten een betere ervaring bieden met een klantenportaal op maat. UXMen hielp Energetica Natura met de volledige UX-strategie van dit professioneel portaal: van registratie, onboarding tot online communicatie naar de consument toe.

Energetica homepage mobile
Homepage Energetica

Over Energetica Natura

Energetica Natura is specialist op vlak van kwalitatieve voedingssupplementen. Voor Energetica Natura begint alles bij een gezonde levensstijl. Daarom laten ze je graag begeleiden door professionals. Je kan als particulier bestellen of je laten adviseren door artsen of therapeuten.


Login Energetica

Onze opdracht

Het team van Energetica Natura streeft naar een professioneel portaal waarbij B2B-klanten zich kunnen aanmelden en waar zij op hun beurt kunnen communiceren met hun B2C-klanten.

Samen met het marketing- en IT-team van Energetica Natura hebben we een sterk UX-traject afgelegd. Onze partner, Calibrate, zorgde voor de ontwikkeling van het professioneel portaal.

Strategisch en functionele analyse

Met concrete workshops en sterke analyses bepalen we de noden van het portaal

Wireframes

We creëren interactieve wireframes om van daaruit de designs in Energetica's huisstijl te ontwerpen.

User tests

We testen en peilen onze wireframes bij het doelpubliek, de professionals. Dit zorgt voor een optimale match tussen de functionaliteiten van het portaal en de verwachting van de gebruiker.

Weergave van 5 smartphones die het proces van een winkelwagentje aantonen
Profiel bij Energetica

Strategische en functionele analyse

De bestaande webshop van Energetica Natura zet sterk in op B2C, maar Energetica Natura heeft heel wat professionele afnemers. Onze UX'ers bedenken en ontwerpen samen met het team van Energetica Natura een volledige strategische en functionele basis voor een klantenportaal voor de professionele afnemers.

We denken strategisch na over de noden van het portaal. Onze functioneel analisten werken o.a. de flow van registratie, advies tot check-out tot in de puntjes uit. In dit hele proces houden we steeds rekening met de GDPR-wetgeving zodat we de privacy van de eindgebruiker beschermen. Alle gegevens worden veilig gebruikt en bewaard.

Online adviezen in een klantenportaal

Wanneer een health professional zich aanmeldt op het portaal, beschikt hij over een volledig dashboard. We ontwerpen een wireframe met alle functionaliteiten die voorhanden zijn.

Zo kan een health professional snel en eenvoudig een advies aanmaken en de juiste supplementen selecteren voor zijn klant. Bij zo'n advies kan de professional o.a. dosering toewijzen, hoeveelheden, bijwerkingen… Al deze adviezen kan de professional in één dashboard raadplegen.

Langs de andere kant van het professioneel portaal ontvangt de eindconsument automatisch de adviezen die de professional hem doorverwijst. Vanuit zijn mailbox kan de consument rechstreeks naar de webshop en check-out van Energetica Natura om de voor hem geselecteerde producten, al dan niet met een adviezenkorting, aan te kopen.

Profiel

Klantenportaal op maat per gebruiker

Omdat elke arts of therapeut kan kiezen hoeveel commissie hij voor bepaalde supplementen of bepaalde consumenten vraagt, vereist dit specifieke functionaliteiten van het portaal. Ook dit is een functie dat binnen het dashboard van de health professional beschikbaar is.

Adviezen op je profiel

Design van een klantenportaal

We werken de UX/UI tot in de puntjes uit aan de hand van interactieve wireframes. Vanuit deze wireframes creëren we de nodige designs die meteen de nieuwe huisstijl van Energetica uitstralen.


UX/UI user testing

Terwijl onze data-analisten kijken naar de cijfers van het betaalproces om de conversieratio te optimaliseren, gaan onze UX'ers op zoek naar kwalitatieve data via user tests. We leggen enkele concrete en realistische scenario’s voor aan toekomstige gebruikers. We verzamelen de resultaten van de verschillende user tests en implementeren enkele bevindingen.

Uit de user tests blijkt dat de lijst aan features binnen het professioneel portaal te uitgebreid is. Dankzij deze feedback verleggen we de focus en kunnen we een aantal overbodige features tot het minimum beperken. Deze bevinding betekent een win-win: We maken het portaal gebruikersvriendelijker voor de professionals en de kost van development wordt ingeperkt voor Energetica Natura.

We implementeren de feedback in ons design en vereenvoudigen het portaal in functie van de gebruikerservaring van de professional.

Het UX-traject voor ons professioneel portaal was een aangename verrassing. Door zaken snel visueel te maken hadden we voldoende voer voor discussie wat het platform naar een hoger niveau heeft getild. Ook het beproeven van ons concept in gebruikerstesten heeft veel nuttige informatie opgeleverd.
Alex Ward
Digital performance marketeer
Productenoverzicht van Energetica

Het resultaat

Energetica Natura benadrukt de aangename samenwerking. Ze voelen zich doorheen het hele UX-traject goed geadviseerd. We hebben ons ingewerkt in de business van de klant. Met een goed begrip van de noden, leveren we een sterk design af. Doorheen het hele proces was er continu ruimte voor feedback en communicatie tussen het team van UXMen en dat van Energetica Natura.

Op zoek naar een partner voor UX design?