4 augustus 2022

Waarom carrousels thuishoren op de kermis (en wellicht niet op je website)

  • Profielfoto Bert 08094 Final
    Bert AdriaensUX/UI DESIGNER

Renault, Kinepolis, Zalando, Suzuki, Mediamarkt ... allemaal maken ze in hun designs op één of andere manier gebruik van sliders of carrousels. Terwijl UX-designers scheel kijken als ze nog maar een glimp opvangen van een slider. En toch, dat zijn geen kleine spelers. Zo catastrofaal voor je UX kan het dan toch niet zijn?

We geven het wel toe: er zijn verschillende manieren om sliders of carrousels te gebruiken. En zowel de doelstellingen als de invulling ervan kunnen sterk verschillen. Toch vormen ze vaker wel dan niet een gevaar voor je website en voor mogelijke conversies.

De reputatie van sliders

Een slider of carroussel is een verzameling van enkele afbeeldingen of banners op je website die om de beurt getoond worden. Vaak kunnen gebruikers zelf door deze afbeeldingen klikken of scrollen maar meestal wisselen de afbeeldingen na verloop van tijd automatisch.

Binnen de bredere UX-community hebben sliders en carrousels echter geen al te beste reputatie opgebouwd en dat is deels ook terecht. Ze kunnen heel storend zijn in het design van je website (zeker wanneer ze automatisch roteren), hebben gemiddeld een lage click-trough rate en brengen toegankelijkheidsproblemen met zich mee. Interageert de gebruiker er toch mee, dan blijft het vaak bij wat vluchtig scrollen. Gebruikers hebben er meestal geen baat bij en proberen ze soms zelfs actief te vermijden. Carroussels bekleden grote stukken van het schermoppervlak en worden door gebruikers geassocieerd met advertenties omdat ze geregeld promotionele content uitlichten, in plaats van informatieve content.

De ironie van carroussels

Sliders en carrousels dienen om de gebruiker meer content voor te schotelen maar in de praktijk merken we dat deze vooral vermeden worden. Als gebruikers al klikken, is dit meestal op de eerste slide. Bij een studie van de Notre Dame University naar het gebruik van sliders werd een click-trough rate gemeten van amper 1% en hieruit bleek dat 84% van die clicks gebeurden op de eerste slide. Andere relevante studies tonen zeer gelijkaardige resultaten. Het illustreert de inefficiëntie van sliders.

Click through rate Tekengebied 1 kopie 32

Back to basics

Wanneer een carrousel vier afbeeldingen heeft die elk om de drie seconden wisselen, willen we eigenlijk dat een bezoeker twaalf seconden lang aandachtig naar een bepaald deel van je site kijkt. Wat een utopie!

Je stelt je als aandachtige lezer de vraag waarom sliders dan überhaupt bestaan, laat staan zo frequent gebruikt worden. Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag.

Zo vinden (non-UX-)designers ze vaak gewoon mooi of proberen ze met sliders de website interessant en dynamisch te maken. In ieder geval werken bedrijven en organisaties nog al te vaak vanuit hun eigen perspectief in plaats van dat van de eindgebruiker. Wat de designer of management voor ogen had, is niet noodzakelijk wat de klant wil.

Zijn sliders dan toch niet compleet nutteloos?

Zoals vaker hangt het allemaal af hoe je het zelf invult. Het probleem ligt dan ook deels in de manier waarop ze gebruikt worden. Ongestructureerde slides met verschillende promotionele boodschappen leiden zelden tot conversies maar een gebruiksvriendelijke carroussel met informatieve slides rond één boodschap of onderwerp (bv. verschillende foto’s van één product) is in sommige gevallen dan weer wel een aanwinst.

Voorbeeld bij onze klant Winsol:

Winsol meer inspiratie carrousel

Wanneer je dus toch kiest om sliders op je site te zetten, hou je dan zeker aan volgende tips:

  • Zorg dat de slider een duidelijk doel heeft. Gebruik het bijvoorbeeld om een verhaal te vertellen, je brand uit te lichten of om verschillende onderdelen van eenzelfde boodschap toe te lichten. Vermijd zaken die inhoudelijk sterk contrasteren.
  • Zet je belangrijkste slide als eerste in de carrousel. Veel gebruikers halen de tweede niet eens.
  • Vermijd een te abrupte overgang (zowel design-wise als inhoudelijk) en zorg dat gebruikers voldoende tijd krijgen om iedere slide te lezen.
  • Zorg dat iedereen gemakkelijk in de slider kan navigeren. Maak bijvoorbeeld duidelijke buttons en laat mobiele gebruikers swipen.

Geschreven door

  • Profielfoto Bert 08094 Final
    Bert AdriaensUX/UI DESIGNER

Share this post

Benieuwd hoe wij jouw website zouden aanpakken? Contacteer ons!